Homekoulut, vakava ongelma

Suomessa on erittäin paljon julkisia rakennuksia, joita tällä hetkellä vaivaa homeongelma. Erittäin vakavaksi ongelman tekee se, että suuri osa näistä on koulurakennuksia. Työterveyslaitoksen laskelma vuodelta 2008 osoitti, että noin 75000 oppilasta ja 10000 aikuista on vaarassa sairastua kyseisen ongelman takia.

Tilannetta on toki auttanut jonkin verran vuosittainen noin 36 miljoonan euron korjausmääräraha. Määrärahan tarve ei ole vuosien kuluessa vähentynyt, päinvastoin yhä lisääntyvässä määrin tulee uusia tietoja koulujen homeongelmista.

Homeisten rakennusten korjaamista viivästytetään, vaikka ongelmat tiedetään. Kunnat ovat puuttuvien määrärahojen takia vaikeassa tilanteessa.

Tämä on kuitenkin vaarallista leikkiä lasten terveydellä. Homeelle altistuminen voi tuhota ihmisen terveyden lopullisesti. Lapsuudessa tai parhaassa työiässä sairastuvat ihmiset tulevat yhteiskunnalle erittäin kalliiksi. Tosin vasta seuraavan, tai sitä seuraavan hallituksen aikana.

Lastensuojelulaki velvoittaa turvaamaan lapselle turvallisen ja terveellisen kasvuympäristön. Työsuojelulaissa todetaan, että työntekijällä on oikeus tiloihin, jossa terveys ei vaarannu.

Muutamilla paikkakunnilla on jouduttu turvautumaan jopa koululakkoon asian vakavuuden huomioimiseksi. Niin kauan, kun meillä on käytössä 1980 luvulla ja sitä aikaisemmin rakennettuja koulu- ym. rakennuksia, ongelma on akuutti ja todellinen. Ongelma ei ole mihinkään häviämässä, vaan tietoisuus ongelmien syistä tuo uusia tapauksia esiin entistä enemmän.

Hallitus ei ole ongelmaa tiedostanut, koska on leikkaamassa korjausmäärärahan viiteen miljoonaan euroon, eli kymmenesosaan aikaisemmasta, joka sekään ei ole ollut riittävä.

Mikä on hallituksen vastaus tässä asiassa niille tuhansille vanhemmille, jotka joutuvat laittamaan lapsensa kouluun, joka tiedetään sisäilmaltaan terveydelle jopa hengenvaaralliseksi?

Onko koululakko ainoa vaihtoehto?

Aihe(et): Blogimerkintä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.

2 vastausta kohteessa Homekoulut, vakava ongelma

 1. Seppo Muurinen sanoo:

  On tartuttu hyvin vakavaan ongelmaan mm : Homekouluihin ja selvääkin selvempää on mitä se aiheuttaa itsekullekin kun sen kanssa joutuu pakosti tekemisiin.
  Siihen ei tarvita sen suurempaa asiantuntemusta,eikä tarvitse olla edes atoopikko
  ( sillä sitä itse olen ollut jo syntyessäni ) ja minkä ongelman home tuo tullessaan.

  Itse olen ollut homeympäristössä pitkäaikaistyöttömänä,jota silloin en itse tiennyt siellä ollessani.Tuota EN Todellakaan Lapsille soisi – Hyvät Päättäjät !

  Kohteita,siis tiedostettuja on paljon tullut ajansaatossa mutta mistä ne ovat tulleet,jopa uudempiinkin rakennuksiin.Eittämättä tulee mieleen silloin alan koulutus & tietotaito kuin myös lopulliset tarkastuksetkin kuin välillisetkin asiat jotka liittyvät rakentamiseen & suunnitteluunkin – jossa olisi jo huomioitu home.

  Kun erityisesti ajatellaan lapsia joiden todellinen työ on : Lakisääteinen oppiminen,niin silloin kuvaan liittyy myös työsuojelu kuin sen välitön ympäristö.
  Kuka tekee työtään nykyisin homeisessa työympäristössä terveytensä vaarantuessa.
  Sanon EI kukaan,siis miksi lapsien/nuorten täytyisi vaarantaa,niin terveytensä kuin pahimmmillaan jopa oman tulevaisuudenkin ja vieläpä vapaaehtoisesti.
  Miksi siis säästökohteena on tulevaisuutemme toivot: Lapset,siis tulevat yhteiskuntamme ylläpitäjät,vaiko siksi kun tässäkään EI OLE Tarpeeksi puolestapuhujia käytännön tasolla.

  Ei riitä ylifraasisesti sanonta kun ei ole rahaa Lapsiin/Nuoriin ja vieläpä kun yhteiskunta vaatii – hyvää hyvinvointikoulutusta lakisääteisesti – eri yhteiskunnanrattaita pyörittämään… veronmaksajia.

  Ja vieläpä ajatellaan sitä kärsimystä mitä tässä tapauksessa home aiheuttaa,niin Yksilöllisesti että Yhteiskunnallisesti jos ja kun Terveys tärveltyy että pitkässä juoksussa aiheuttaen monenlaistakin ongelmaa kun törmää ikäviin seikkoihin mitä menetetty terveys aiheuttaa – itse sen tiedän käytännössä.
  Sen lopullinen summa on valtava,niin henkisesti että taloudellisesti että koko yhteiskuntaa vaikuttava tekijä kun on työelämän ulkopuolella !

  Onko tämä Hallitus todella tässä asiassa tulevien tehtäviensä tasolla kun kyseessä on lapset & nuoret kuin koko tulevaisuuden yhteiskuntamme että vaakakupissa on :
  Raha – panostus tulevaisuuteen EU:nkin ”liittovaltionkassaan” sen postiivisessa muodossaan käytännönkin tasolla : Suomen lipun alla.

  Herätkää Päättäjät Todellisuuteen edes lapsien/nuorten vuoksi,niinkuin olette valvoneet takuitanne ulkolaisiin kriisipesäkkeisiinkin – Suomen edun mukaisesti,johon myös lapset kuuluvat !

  Seppo Muurinen Ruovesi

  • Seppo Muurinen sanoo:

   PS. Pieni korjaus & täsmennys tuohon homekoulu kirjoitukseeni kun en halua olla epätäsmällinen sanomisistani.

   Pitkäaikaistyöttömänä olin viikkoja sellaisessa paikassa,jossa oli todellinen homeongelma mutta jo hyvin alkuvaiheissa huomasin itsessäni sellaisen oireen,jota ei minulla koskaan ole aiemmin ollut.
   Oire : Kurkkukipu kuin äänen menetys oli seurauksena.
   Edm.kiusallinen oireeni hävisi hyvinkin pian kun tuo suhde sinne päättyi.

   Mitä tälläinen ongelma sitten aiheuttaa mm.pienille lapsille kuin koululaisille kun on pitempään altistuksen kohteena ?

   Tämä on Todella huomionarvoinen ongelma ja kun vielä on kyseessä lapset että nuoret – olankohatuksella tätä ei voida sivuuttaa Hallituksessakaan – kun vielä ollaan Valtionosuuksiakin vähentämässä Kunnilta !

   Lopullinen ”säästö” kertautuu hyvinkin kalliina yhteiskunnan loppupeleissä,ennenkaikkea jos ei pidetä hyvää huolta nuortemme terveydestä.

   Seppo Muurinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *