Hyvää Itsenäisyyspäivää !

Suomi viettää huomenna 94 itsenäisyytemme juhlapäivää. Me sodan käyneen sukupolven jälkeläiset tunnemme erityisen suurta kunnioitusta veteraanisukupolvea kohtaan. Me muistamme kiitollisuudella sankarivainajiamme, jotka antoivat kaikkensa,  he antoivat henkensä. Rovasti Väinö Havas kuvaa runossaan, Testamentti pojalleni,  sotaan lähdön tuntojaan seuraavasti:

Tänä aamuna poikani lähden,kohti tuskien rintamaa.   Sinun äitis ja veljies tähden, minut kutsuvi isänmaa.

Uskomme, että samoilla ajatuksilla monet heistä,  sotiemme veteraaneista lähtivät,     – Isänmaa oli vaarassa.

Me olemme saaneet viettää Suomessa 67 rauhan vuotta.  Se on itsenäisen Suomen pisin rauhan jakso. Tänä päivänä itsenäinen Suomi on kovin erilainen, kuin 67 vuotta sitten sodan päättyessä. Sodasta palanneet, nykyiset sotaveteraanit ovat pyyteettömästi olleet tästä maasta rakentamassa nykyistä hyvinvointivaltiota.

Sotaveteraanien joukko harvenee varsin nopeaa tahtia. Tällä hetkellä veteraanien keski-ikä koko maassa on noin 89 vuotta. Maassamme veteraaneja on elossa vajaat 50 tuhatta.

Eräässä lehdessä joku nuori tyttö kirjoitti jokin aika sitten kuinka hän vanhempiensa kanssa kävi joka itsenäisyyspäivä katsomassa Tampereen Kalevankankaan hautausmaalla pidettävää muistojuhlaa.

80- luvulla muistojuhlan jälkeisessä ohimarssissa veteraanirivistöt olivat vielä satoja metrejä pitkiä. Viime vuonna kulkueen peräpäässä käveli hajanainen joukko vanhoja miehiä, joiden mitalit kilahtelivat epätahdissa. Koskaan aikaisemmin ei veteraaneja ole ollut niin vähän.” Ensimmäistä kertaa ymmärsin, että tulee vielä päivä, jolloin sankarihaudoilla seisovat vain partiolaiset, erilaisten järjestöjen edustajat ja kourallinen meitä jotka muistavat vaarinsa. Tulee päivä jolloin mitalit eivät kilahtele. Se on surullinen ajatus.”

Itsenäisyys ei ole kenenkään Suomalaisen yksilösuoritus. Sen ovat vanhempamme ja isovanhempamme saavuttaneet yhdessä. Meidän nuorenpien sukupolvien tehtävä on säilyttää se yhdessä.  Siksi itsenäisyytemme yhdistää kaikkia Suomalaisia.

Antakoon Taivaallinen Isämme kaikille kansoille rauhantahtoa ja isänmaallemme ja sen kansalle suojelusta, että voimme säilyttää suurilla uhrauksilla saavutetun itsenäisyytemme.                                                                     Antakoon Kaikkivaltias Jumala veteraaneillemme voimaa ja terveyttä säilyttää elämänhalunsa viimeiseen iltahuutoon saakka.

Aihe(et): Blogimerkintä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *