Lapin luonto luo outoa taikaa……..

Lappi tarjoaa aina uusia omanlaisia elämyksiä kokeneellekin lapinmatkaajalle. Kesään kuuluu aina mahdollisuuksien mukaan vähintäin viikon mittainen lapinreissu. Onko se sitä lapinhulluutta? Ei ainakaan kovin kaukana siitä. Aviomieheni Markku reissailee Lapissa useita kertoja vuoden mittaan, mm. kultaa huuhtomassa. Saaliista ei kullankaivajat koskaan kerro.

Ehkä erikoisin tapahtuma tämänkertaisella reissulla oli moottokelkkakilpailu Ivalo-joella. Muutaman sadan metrin matkalla kelkka yli sadan kilometrin tuntivauhtiin,on se hurjaa kyytiä. Toki siinä muutama kelkka hyytyi uppeluksiinkin.

Suurelta osin tämänkertainen reissu meni myöskin politiikan puolelle.

Inarissa, Utsjoella, Angelissa, Sodankylässä, joka paikassa tavattiin paikallisia Perussuomalaisia vaikuttajia, tai niiksi pyrkiviä. Vaikuttamaan pyrkiminen ei jää haaveeksi, sillä niin vahvalta Perussuomalaisten kannatus eri kunnissa vaikuttaa. Onhan kannatuksen vahvasta kasvusta osoitus viime eduskuntavaalien tulos, jossa Lapistakin valittiin ensimmäinen Perussuomalainen kansanedustaja Hanna Mäntylä.

Niinkuin jokainen tietää, välimatkat ovat todella pitkiä. Suuren turvallisuusriskin aiheuttaa matkapuhelinasemien harva sijainti samaan aikaan, kun matkailun tuoma liikenne kasvaa. Esim. Inarista Angeliin ja sieltä Karigasniemelle, n. 70 kilometrin matkalla ei kuuluvuutta ole.

Saamelaismatkailun yrittäjien puheenjohtaja kertoi yhden huolenaiheen olevan pitkät matkat katsastusasemille. Toiveena olisi, että Nuorgamiin avattaisiin katsastuasema, koska halukkuutta olisi ja insinööritaitoista henkilökuntaa olemassa olevalla korjaamolla.

Edelleen matkailuyrittäjät ihmettelevät päätöstä jolla mm. riekon pyyntilupien myyminen on annettu metsähallituksen hallinnoiman Villin Pohjolan haltuun. Tällaisilla toimilla heikennetään lappilaisten yrittäjien toimeentuloa.

Vierailimme myöskin Utsjoella paikallisen valtuuston puheenjohtajan Uula Tapiolan juttusilla. Mukana oli myöskin taksinkuljettaja Esa Guttorm. Utsjoelle ollaan perustamassa Perussuomalaisten paikallisosastoa ja ehdokkaita on lähdössä seuraaviin kunnallisvaaleihin. Todennäköisesti myöskin Utsjoella koetaan jonkinlainen kunnallisvaalijytky, olihan Perussuomalaisten kannatus eduskuntavaaleissakin yli 16 %, uskovat paikalliset toimijat.

Tulevaisuuden toiveena oli yleisesti ratayhteyden rakentaminen Kirkkoniemeen, jossa kaivostoimintaa on uudelleen aloitettu.

Suomi on EU-maiden suurin kullantuottajamaa. Kaivostoiminnan myyminen ulkomaalaisille omistajille oli yhteinen ihmetyksen aihe koko Lapin alueella, samoin Sodankylässä. (Mauri Pekkarinen kai voisi antaa siitä selvityksen).

Sodankylässä tapasimme paikallisen kunnavaltuutetun Eila Kiviojan, joka näkee myöskin ratayhteyden saamisen Jäämerelle tulevaisuudessa tärkeänä.

Eila Kivioja ja Alpo Lintula edustavat valtuustossa Perussuomalaista ajatusmaailmaa.

Varmasti Sodankylässäkin kannatus tulee näkymään kasvavana valtuustoryhmänä.

Eri puolilla Lappia esitettiin toivomuksia, että eduskuntaryhmäkin voisi lähiaikoina jalkautua Lappiin. Kansanedustaja Hanna Mäntylällä on yksin melkoinen piiri hoidettavana.

Meille jotka asumme niin sanotuilla ”rintamailla” tekee hyvää käydä tutustumassa sellaisiinkin alueisiin, joissa lähin naapuri ei ole edes kivenheiton päässä, eikä lähin kauppakaan pyörämatkan päässä, vaan jokaiseen asiointiin on varattava aikaa puolesta päivästä, päivään.

 

Kansanedustaja Lea Mäkipää.

Aihe(et): Blogimerkintä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *