Lex Lindström toteutuu

Hallituksen budjettineuvotteluiden mukaan yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien kertaluonteinen eläketuki on toteutumassa. Eläketuki koskee vuosina 2010-2016 vähintään viisi vuotta yhtäjaksoisesti työttömänä olleita yli 60-vuotiaita. Työttömyysaikaan luettaisiin mukaan myös esimerkiksi sairauspäivärahalla oltu aika. Eläketukea maksettaisiin korkeintaan kansaneläkelain mukaiseen vanhuuseläkeikään eli 65 vuoden ikään saakka.

Päätös on tarpeellinen, se tuo yli 5000:lle pitkäaikaistyöttömälle mahdollisuuden jäädä ennenaikaiselle eläkkeelle. Tutkimusten mukaan tästä marginaaliryhmästä vain yksi prosentti työllistyy. Näin ollen ei ole realistista pitää heitä työnhakijoina ns. kortistossa.

Eläketuki vastaisi määrältään takuueläkettä, ja sitä maksettaisiin vanhuuseläkkeelle siirtymiseen tai 65 vuoden iän täyttämiseen saakka. Esitykseen sisältyy lisäksi ehdotus tuloverolain muuttamisesta siten, että verotuksessa eläketukeen sovellettaisiin eläkettä koskevia säännöksiä. Hakijalla olisi oikeus myös eläkkeensaajan asumistukeen, kansaneläkelain mukaiseen lapsikorotukseen sekä eläkettä saavan hoitotukeen.

Lex Lindströmiä on kritisoitu esimerkiksi sen väliaikaisuuden vuoksi, se kaunistaisi työttömyystilastoja hetkellisesti. Lisäksi lähinnä vasemmistosta väitetään, että se tuo saajalleen käteen vain 50 euroa enemmän kuin työttömyyskorvaus. Tilastojen kaunistamiseksi lakeja ei säädetä. Viisikymppinen kuussa ei ole huono, jos todennäköisin vaihtoehto on nykymalli jossa yli 60 vuotias työtön saa eläkeikään asti työmarkkinatuen ja joutuu sen lisäksi turhaan säännöllisesti uusimaan työnhakuaan ja osallistumaan työllistämispalveluihin.

Näiden yli 5000:n ihmisen kannalta laki on realistinen ja inhimillinen. Lisäksi se vapauttaa resursseja työkykyisten palveluihin joita voidaan keskittää ehkäisemään pitkäaikaistyöttömyyden kasvua. Myöskin kuntatalous hyötyy laista, joka siirtää Kelan piiriin työmarkkinatukea saaneita ihmisiä. Lex Lindström ei ole suuri kustannus, mutta sen vaikutus on ihmisille, työvoimapalveluille ja kunnille suuri. Hienoa että Perussuomalaiset saivat jälleen yhden hyvän esityksensä hallituksessa läpi.

Aihe(et): Blogimerkintä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *