So-Te linjaukset odotusten mukaisia

Sosiaali- ja terveyspalveluiden selvitystyöryhmä sai valmiiksi oman karttaharjoitteensa. Ryhmän esityksessä näkyy selkeänä maan hallituksen ja virkamiesten ohjailu. Tiukasti on pidetty kiinni ennakkoon määritellystä vähintäin 50000 hengen asukaspohjasta. Tosin poikkeuksiakin on. Jotkut alueet ovat huomattavasti suurempia ja ruotsinkielisiä taas hellitään kielipolitiikan mukaan pienemmillä vastuualueilla. Mitenkähän tuo kansalaisten yhdenvertaisuus näissä toteutuu? Asiakaslähtöisyys, joka tulisi mielestämme aina olla uudistusten lähtökohtana, unohtuu täysin näissä karttaharjoituksissa. Vaikka on kysymyksessä vasta selvitystyöryhmän esitys, jättää se monta avointa kysymystä. Miten ja kuka tulevaisuudessa rahoittaa yhä kauemmas asukkaista siirtyvät palvelut?

On täysin selvää, että kun mennään suuriin palvelurakenteisiin, silloin jostain karsitaan. Terveyskeskuspäivystyksiä on turha hakea alle 100 km:n etäisyydeltä. Mikäli tällä alueella esitetty malli toteutuu, on todennäköisin päivystysvastaanotto Sastamalassa. Sinne matkaa tulee Kihniöstä ja Parkanon periltä reilusti yli sata kilometriä. Minkäänlaista julkista liikennettä ei ole. No, maksaahan Kela muutaman sentin kilometriltä, mikäli satut auton omistamaan.

Aluesairaaloiden rooli ei selvitystyöryhmän esityksessä millään tavalla aukea. Tuleeko niistä palkästään kuntien kustannettavia? Mikä on niiden palvelurakenne ja suhde keskussairaalaan? Perussuomalaisten mielestä, kaikissa tapauksissa tulee nykyiset toiminnot säilyttää terveyskeskuksissa ja peruspalvelut nykyisillä alueilla. So-Te linjauksilla ei tule kuntia pakottaa kuntaliitoksiin.

Perussuomalaisten mielestä selvitystyöryhmän esitys käy jonkinlaisena pohjapaperina, jonka pohjalta voidaan parlamentaarisella yhteistyöllä lähteä valmistelemaan uudistustarpeita. Sen sijaan pikaisesti tulee valmistella omaishoidon siirtämistä Kelan maksatukseen ja samalla tuntuvia korotuksia hoitokorvauksiin. Hallitus on luvannut miettiä omaishoidon tuen verotuksesta luopumista. Onko tuossa reilun 300 euron palkkion verotuksessa vielä mietittävää? Jos on tarkoitus saada laitoshoidon paikat tulevaisuudessa riittämään, omaishoitoon panostaminen on ainoa oikea tapa.

Siunattua Pääsiäistä!  tv. Lea

 

Aihe(et): Blogimerkintä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.

Vastaus kohteessa So-Te linjaukset odotusten mukaisia

  1. pertti heino sanoo:

    ei riitä että paikkakunnalla on terveyskeskuspalvelut, niiten pitäs myös toimia.
    (esim. pojalla 3v. oli pitänyt kovaa kuumetta +38 astetta, soitin päivystykseen ( n. 17:00)
    sanottin että on yksi aika 19:45. ( ok tulen silloin). mentiin paikan päälle ( ajat myöhässä menee ainakin tunti ) takasin kotiin odottaan soittoa ( 21:30 soitettiin että nyt pääsis .. no poika nukku ja sovittiin että tulen aamulla 8:15 ( lääkäri katsoi korvat onneksi ei tulehdusta toimenpide vei 5min.) ..jos olis esim pihlajalinna olisin vieny pojan sinne ..toisaalta taas huomasin että nopeemmin selviää lääkärireissusta vaikka pitäisi ajaa se 100 km edes takasin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *