Välikysymys kuntaliitoksista

Keskustapuolue jätti kuntaliitosasioista välikysymyksen viime viikolla. Minultakin on kysytty, miksi Perussuomalaiset eivät ole mukana välikysymyksessä? Aina, kun jätetään yhteistä välikysymystä, sitä valmistellaan myöskin yhdessä. Nyt keskustapuolue valmisteli kysymyksen ja kysyi sitten Perussuomalaisia mukaan. Hyvin paljon siinä on samoja asioita mitä mekin painotamme, mutta meillä on omia mielipiteitä mitä haluamme tuoda julki keskustelussa. Keskustapuolueen kuntaministeri Manninen, jonka toimesta ns. Paras-laki laitettiin alulle ja samalla Suomesta hävisi runsaat sata kuntaa, on nyt tullut toisiin ajatuksiin. Ei ole löytynyt mitään tukea niille ajatuksille, että syntyisi merkittäviä säästöjä kuntia yhdistämällä. Säästöt mitä tulee palveluja karsimalla, maksaa kuntalainen hakemalla palvelut kauempaa. On myös tutkimustuloksia, että hallinto kasvaa suhteessa nopeammin, kuin liitoskunta.

Aihe(et): Blogimerkintä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.

Vastaus kohteessa Välikysymys kuntaliitoksista

 1. Seppo Muurinen sanoo:

  Sanonta että kun siirrytään suurempaan kokonaisuuteen niin mikään ei oleellisesti muutu ja sillä parannetaan palvelukokonaisuutta : turvaamalla Kunnanperuspalvelut.
  Itse en usko että noin todella käytännössä tapahtuisi vaan kuten saattanee tapahtua tulee ns.keskittämistä jonnekin kauemmaksi omasta lähikunnasta/kylästä katsottuna.

  Miten sitten mm.vanhukset,vammaiset kuin myös autottomat saavat välttämättömät peruspalvelut kitkattomasti jopa pitkienkin matkojen takaa … terveys ja erilaiset sos.palvelut lähellä asuinsijaintiaan.
  Jopa nyt jo on viitteitä siitä mihin se pahimmillaan johtaa kun tarjollla ” Ei oota ” jos palvelut eivät pelaa edes suuremmissa yksiöissään vaan mahdollinen taxi ralli kulkee eri palvelukohteiden välillä – kauempana kotia – missä ennen palvelujen saanti oli : Turvattua.
  Mitkä ovat todellista säästöä ja mitkä taas lopulliset kustannustekijöitä …inhimilline tekijöineen,varsinkin toimimattomuuden ollessa kyseessä ?

  Tulee pakostakin tässä mieleen Valtion eri palvelupisteiden alasajo 2000 luvulla netin syövereihin kuin muissakin asioissa on näin käynyt ja Virastotalot ammottavat tyhjyyttään.Onko Kunnantalot & Virastotalot tulevaisuuden nostalgisia monumentteja kuin muistona entisajan käytännön toimivuudesta & helppoudessaan.

  Pahimmillaan EI SAA edes terveyspalveluita kun suurempi yksikkö ei takaa edes päivystyslääkäreitä ”syihinsä vedotessaan” mm. Terv.Kesk.päivystyslääkäreiden puutteestaan.Tällä heikennetään myös Sair.hoitaj.kuten potilaidenkin saumatonta yhteistyötä EI OOTA periaatteella puhelimien soidessa kun läpi EI PÄÄSE. Tässä alitetaan hyvin kyseenalaisilla toimilla kuntalaisten peruspalveluiden välttämättömimmätkin peruspalveluiden saatavuus.
  Mikä on suunnittelun ja Hallinnon todellinen vastuu jos ja kun palvelut eivät pelaa yksilötasolla?

  Kuntauudistus alkoi jo edellishallituskaudella jota nyt jatketaan ”Kreikka periaatteella ” että imetään löysät pois Kunnasta & Kuntalaisilta kun kokonaisuus niin Maailmalta/Euroopasta vaatii lisää globaalisuutta ja siinä ei liene yksittäisellä Kunnalla/Kuntalaisella mitään jakoa että :
  Perusturvallisuus eri väestöryhmien kesken turvaisi Hyvinvointivaltion perusehdot inhimiselle elämälle kuin myös antaisi käytännön toimivuuden Kuntakentille ja jopa luotettavuuden Valtion toimivuudelle kun Hallinto olisi ”hanskassa”.

  Valtiolta : Arvovalintoja; Kuntalaisia kohtaan eikä repimistä kuin alituisia muutoksia johonkin suurempaan ” hämäräkokonaisuuteen,ilman todellista käytännön näyttöä/kokemusta omine haaveineen todellisuudesta että Kuntalaisten omilta toiveilta”.

  Toivonkin että PS puolueena tekee mm.tästä Kuntauudistuksesta oman välikysymyksen ennenkaikkea PERUSPALVELUISTA johon liittyy Kuntien Terv.Kesk.että myös Sos.palveluiden TAKUU jokaisessa Kunnassa aivan pienimpään soppeen saakka siinä missä kuntalaiset asuvat … ilman EI OOTA ”jossain Taxirallin päässä suuremmasta kokonaisuudesta. TAKUUTUOTTEENA !

  Ps. Kreikka ymv.Valtiot pelastettanee rahannyörillä avaten mutta miten käynee Kuntakokonaisuudenlaita tämän Hallituksen toimesta. Arvovalintojako jälleen ?

  Seppo Muurinen Ruovesi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *